Czym tak właściwie jest owoc?

Świat owoców ujmuje swoją różnorodnością i bogactwem. Należy wiedzieć, że naukowa klasyfikacja obejmuje najprzeróżniejsze ich postaci, m. in.: jagodę, pestkowiec, żołądź czy cytrus. Ta wielopostaciowość powoduje pewną bezradność laika, który nie potrafi odpowiedzieć sobie na pytanie, czym naprawdę jest owoc. Może to co wydaje się owocem, jest warzywem? Pomidor zjadamy jako warzywo, choć wiemy, że to owoc. Czy wszystkie owoce można spożywać na surowo?
świeże owoce

Absolutnie nie, a dowodem tego może być na przykład pigwa. Barwa, kształt, zapach nie zawsze świadczą o charakterze owoców, a niektóre są wręcz niejadalne. W języku hiszpańskim rozróżnia się np. pojęcie fruto i fruta, przypisując drugiemu z nich znaczenie owocu jadalnego. Pomocna okaże się nauka, która w sposób może nieco drętwy, lecz niezwykle spójny wyjaśnia większość zjawisk przyrody i proponuje ich podział na podstawie obserwacji niedostępnych naszym zawodnym zmysłom. Botanika ukazuje rozległą panoramę świata owoców, pozwalając nam odkryć przedziwne cechy jednych i zdumiewającą złożoność innych. W sensie botanicznym owoc jest tym, co się rozwija w zalążni kwiatu na skutek zapylenia znamienia słupka, a następnie zapłodnienia zalążka.

W różnych częściach kwiatu następują wtedy liczne zmiany: powiększona zalążnia tworzy owocnię i formują się zalążki, które przekształcają się w przyszłe nasiona. Terminem „owoc” określa się zalążnię z nasionami w środku. Często jednak owoc zawiera także inne części kwiatu, w tym działki kielicha i okrywy kwiatowe. Gruszka i jabłko np., zbudowane z zalążni i dna kwiatowego, nie są z naukowego punktu widzenia owocami prawdziwymi, lecz pozornymi: nazywa się je pseudokarpami. Owoce rzeczywiście, w zależności od tego, czy są wytworem jednego czy kilku połączonych kwiatów, mogą być monokarpami lub wielokarpami, a do tych ostatnich należy ananas formowany z całego kwiatostanu. Owoc jest więc produktem zapylenia. Zdarza się, że niekiedy owoc nabrzmiewa, powiększa się, dojrzewa, aczkolwiek nie zostały uformowane nasiona - dotyczy to niektórych pomarańczy bez pestek, winogron i ananasów. Dość powszechne są sytuacje, że mimo braku zapłodnienia rosną zalążnie, chociaż nie osiągają nigdy dojrzałości.

W przypadku bananów i owoców drzewa chlebowego brak wykształconych nasion wpływa prawdopodobnie na większy rozmiar owoców oraz polepszenie ich smaku. Natomiast u owoców ziarnkowych zdarza się czasami zapłodnienie częściowe lub niedorozwój zalążka, co pociąga za sobą zmniejszenie liczby ziarnek; pozbawione ich części zalążka rozwijają się wtedy słabiej, a owoc przybiera kształt asymetryczny. Jeżeli chodzi o owoce podwójne, to są one wynikiem zespolenia dwóch kwiatów. Należy wiedzieć, że rozwój soczystej części rośliny po zapłodnieniu znacznie zmienia wygląd kwiatu, co utrudnia właściwe zrozumienie procesu formowania się owocu. W przypadku śliw, brzoskwiń, wiśni i czereśni łatwo rozróżnia się trzy części owocni, czyli perykarpu: skórką jest tutaj epikarp (egzokarp), miąższem – mezokarp, a łupiną pestki – endokarp. Miąższ takich owoców, jak winogrona czy gujawa, który tworzy się z łożyska, nie powinien być mylony z mezokarpem. U innych owoców, np. orzechów włoskich, dwa pierwsze składniki połączone są w jedno, trzeci stanowi łupinę pestki. Z kolei skórka pomarańczy utworzona jest przez epikarp i mezokarp, podczas gdy endokarp kształtuje błoniaste przegródki, wypełnione miazgowatymi komórkami. U truskawki i poziomki dno kwiatowe przekształca się w soczysty miąższ, na którego powierzchni uwięzione są zalążki zamknięte w niełupkach. Trzeba powiedzieć także, że z chwilą kiedy owoc dojrzeje, nasiona zmierzają do wydobycia się na zewnątrz. Część owoców otwiera się w sposób naturalny; noszą one nazwę pękających. Jeśli lubisz pić świeżo wyciskane soki, to na pewno warto zastanowić się nad zakupem profesjonalnego sprzętu. Najlepszym modelem jest aktualnie wyciskarka do soków Kuvings B6000. Wyciskarka ta była wielokrotnie nagradzana.

Pozostałe zwane niepękającymi, muszą najpierw upaść na ziemię i tam zbutwieć lub zgnić, aby uwolnić nasiona; dzieje się tak u orzecha włoskiego, wiśni, czereśni i jabłek. Owoce pestkowe na ogół nie pękają, ziarnkowe przeciwnie: otwierają się, aby zapewnić nasionom możliwie największy rozrzut. Warto także wiedzieć, że sposoby dyspersji świadczą o rywalizacji roślin: owoce suche rozrywają się, natomiast inne płyną z prądem na powierzchni wody a najlżejsze, czasami uskrzydlone, jak np. owoc klonu czy nasiona sosny, ulatują z wiatrem no i inne wreszcie przenoszone są przez zwierzęta, bądź to zaczepione o ich sierść, bądź też – jeśli mają dobre zabezpieczenie w postaci trwałej okrywy – w żołądku. W każdym przypadku podstawową funkcją owocu w systemie życia roślin jest ochrona i rozwój nasiona do momentu jego wysiewu. Więc każdy laik teraz się dowiedział, czym tak właściwie jest owoc.



Jakie wybrać buty do tenisa?
Tenis to intensywna gra, wymagająca bardzo wytrzymałych butów. A do tego, w byle czym się nie gra, taka jest niepisana zasada – tenisista musi jakoś wyglądać. Przyjęło się, że buty do gry w tenis są białe. To dobry kolor dla „czystego” sportu. Nie ma nim bezpośredniego...
Remont domu
Teraz modna aranżacja mieszkania lub domu jest bardzo częstą usługą, z której korzysta wielu użytkowników. Renowacja lokum mieszkalnego, lecz i tych biurowych potrzebuje zatrudnienia wprawnej ekipy, która specjalizuje się we wszelkich przeróbkach i działaniach tj. wykończenia wnętrz....
Samochód. Renowacja lakieru
Aktualnie masz okazję podróżować usprawnioną bryką, za małe pieniądze. Dokonania technologiczne w obrębie motoryzacji, lecz także prawdziwa smykałka mechaników do przygotowywania innowacyjnych instalacji samochodowych, robią swoje! Trzeba zapoznać się z ofertą strony 4Ohmy.pl....
Polecam www Cook and Love, który porusza tematykę zdrowego odżywiania oraz terapii sokami.